Trombosit Yüksekliği Ankara

    Trombosit yüksekliği Ankara, kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombosit (platelet) isimli hücrenin kanda fazla miktarda bulunmasıdır. Yazımızın devamında ‘’Trombosit yüksekliği nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Trombosit yüksekliği tehlikeli midir?’’, ‘’Trombosit yüksekliği neden olur?’’ ve ‘’Trombosit yüksekliği belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara trombosit yüksekliği tedavisi hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Trombosit Yüksekliği Nedir?

    Trombosit yüksekliği, kandaki trombosit yani platelet sayısının ideal seviyelerin üstünde olması ile karakterize olan medikal tablodur. Trombositler, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Vücudun herhangi bir bölgesinde kanama olduğunda, trombositler bu bölgede yoğunlaşır, birbirleri ve damar duvarı ile etkileşim kurarak kanamanın durmasını sağlarlar. Trombosit sayısının normal aralığı genellikle mikrolitre başına 150.000 ila 450.000’dir. İfade edilen aralığın üstünde olan trombosit yüksekliği primer trombosit yüksekliği veya sekonder trombosit yüksekliğinin varlığına işaret eder.

    Primer trombosit yüksekliği genellikle kemik iliğini etkileyen bir sağlık sorunu nedeniyle gelişir. Sekonder trombosit yüksekliği ise genellikle devam eden enfeksiyonlar, inflamasyonlar veya benzer hastalıklar sonucu gelişir.

    Trombosit Yüksekliği Neden Olur?

    Trombosit yüksekliği, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Birincil trombosit yüksekliği, genellikle kemik iliğinde meydana gelen hücresel bir anormallikten kaynaklanır. İkincil trombosit yüksekliği ise enfeksiyonlar, inflamasyon, demir eksikliği, kanama, kanser, ameliyatlar veya travma gibi durumlara bağlı olarak gelişebilir. Bazı durumlarda splenektomi (dalak çıkarılması) sonrası trombosit sayısında artış gözlemlenebilir. Ayrıca, bazı ilaçlar da trombosit yüksekliğine neden olabilir.

    Trombosit Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

    Trombosit yüksekliği genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bununla birlikte bazı kişiler trombosit yüksekliğine bağlı olarak baş dönmesi, göz kararması ve yorgunluk gibi semptomlar deneyimleyebilir. Aynı şekilde bazı kişiler (derin ven trombozu durumunda) bacaklarda şişlik, sıcaklık artışı ve ağrı hissi deneyimleyebilir.

    Trombosit yüksekliği pıhtılaşma mekanizması ile alakalı ciddi sorunlara yol açarak kalp krizi ve inme riskini arttırabilir.

    Trombosit Yüksekliği Ne Zaman Tehlikeli?

    Trombosit sayısı çok yüksek olduğunda kan damarlarında anormal pıhtılaşma meydana gelebilir ve bu pıhtılar organlara kan akışını engelleyebilir. Özellikle beyin, kalp ve bacaklarda pıhtı oluşumu ciddi sonuçlara yol açabilir. Ayrıca, trombositlerin işlevselliği bozulabilir ve bu da kanama riskini artırabilir. Tedavi edilmeyen primer trombosit yüksekliği, bireyin yaşamını tehdit etme potansiyeli olan hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemelidir.

    Trombosit Yüksekliği Hangi Testte Çıkar?

    Trombosit yüksekliği, tam kan sayımı (CBC) testi ile tespit edilir. Bu test, kandaki trombosit sayısını belirlemek için kullanılan yaygın bir laboratuvar testidir. Trombosit yüksekliği genellikle başka bir sağlık durumu nedeniyle yapılan rutin kan testlerinde teşhis edilir. Sonrasında ise trombosit yüksekliğinin nedenini araştırmaya yönelik daha ileri test ve tetkik çalışmaları gerçekleştirilebilir.

    Bebeklerde Trombosit Yüksekliği

    Bebeklerde trombosit yüksekliği, genellikle ikincil bir durum olarak; enfeksiyonlar, inflamasyon veya demir eksikliği gibi nedenlerden gelişir. Aynı şekilde erken doğan bebeklerde de geçici olarak trombosit yüksekliği görülebilir. Nadiren de olsa kemik iliğinde bir bozukluk veya genetik faktörler sonucu trombosit yüksekliği meydana gelebilir.

    Bebeklerde trombosit yüksekliği, genellikle geçicidir ancak yine de bebeğin trombosit değerlerinin düzenli olarak ölçülmesi ve gerektiğinde vakit kaybedilmeden tedavi çalışmalarının başlaması gerekir.

    Trombosit Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

    Trombosit yüksekliği, bedenin herhangi bir enfeksiyon, travma veya inflamasyona biyolojik bir tepki verdiği anlamına gelebilir. Aynı şekilde kemik iliği ile alakalı bir sağlık sorunu olduğu anlamına da gelebilmektedir. Trombosit yüksekliği çoğu zaman ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez. Ancak ardışık testlerde yüksek trombosit değerleri izleniyorsa veya mikrolitre başına düşen trombosit sayısı çok fazla ise farklı testlere başvurulması gerekebilir. Böylece hastanın tedaviye ihtiyaç duyup duymadığı değerlendirilebilir.

    Trombosit Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

    Trombosit yüksekliği çoğu zaman tedavi gerektirmez. Çünkü bu yükselme, pek çok hastada geçici enfeksiyonlar ve inflamasyon gibi etmenler nedeniyle meydana gelir. Altta yatan bu nedenlerin geçmesi ile birlikte trombosit seviyeleri de normale döner. Ancak primer trombosit yüksekliği miyeloproliferatif bir hastalığın (kemik iliği kaynaklı hastalıklar) belirtisi olarak meydana gelebilir. Bu durumda trombosit aferezi gibi tedavi uygulamalarına başvurulması gerekebilir.

    Trombosit aferezi hakkında detaylı bilgi almak için Aferez Tedavisi isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

    Ankara Trombosit Yüksekliği Tedavisi Fiyatları

    Ankara trombosit yüksekliği tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button