Rejeneratif Tıp Ankara
Rejeneratif tıp Ankara, hastanın kendi onarıcı ve yenileyici hücreleri ile yapılan uygulamalar barındıran bir tıp disiplinidir. Rejeneratif tıp alanında en sık kullanılan uygulamalar arasında kök hücre tedavileri ve PRP tedavileri yer alır. Bu tedaviler kan hastalıklarının, bağ doku yaralanmalarının, eklem ve kemik hastalıklarının tedavisinde aktif bir şekilde kullanılırlar.
Yazımızın devamında ‘’Rejeneratif tıp uygulamaları neden yapılır?’’, ‘’Rejeneratif tıp uygulamaları nelerdir?’’ ve ‘’Rejeneratif tıp uygulamalarının avantajları nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara rejeneratif tıp uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Rejeneratif Tıp Nedir?
Rejeneratif tıp, vücudun kendi kendini yenileyebilme ve onarabilme özelliğini kullanarak çeşitli hastalıkları tedavi etme veya tedavi süreçlerini desteklemek amacıyla gerçekleştirilen uygulamalar barındırır. Bu uygulamalar sayesinde doku hasarları giderilebilir, zarar görmüş olan dokulara işlev kazandırılabilir ve son derece tehlikeli olan hastalıkların tedavi süreçleri başarılı bir şekilde desteklenebilir.
Rejeneratif Tıp Uygulamaları Neden Yapılır?
Rejeneratif tıp uygulamaları şu gibi amaçlarla yapılabilir:
- Hasar görmüş ve yıpranmış olan dokuları onarmak, yenilemek.
- Zarar görmüş dokuların yeniden işlevsel bir yapı edinmesini sağlamak.
- Kanser hastalıklarının tedavi sürecini desteklemek.
- Otoimmün hastalıkları tedavi etmek.
- Hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırmak.
- Bireyin yaşam kalitesini arttırmak.
Rejeneratif tıp uygulamaları bu amaçlarla gerçekleştirilebilir.
Rejeneratif Tıp Uygulamaları Nelerdir?
Rejeneratif tıp uygulamaları arasında şunlar yer almaktadır:
- Mezenkimal Kök Hücre Tedavisi: Kemik, yağ dokusu ve bağ doku gibi dokulara dönüşme özelliği bulunan kök hücreler ile yapılır. Bu tedavi sayesinde otoimmün hastalıkların tedavi süreci desteklenebilir. Mezenkimal kök hücreler, hastanın kemik iliğinden veya yağ dokusundan elde edilebilir. Uygulama ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir.
- Hematopoetik Kök Hücre Nakli: Hematopoetik kök hücre nakli, kemik iliğini onarmak ve kemik iliğinin yeniden normal fonksiyonlarına kavuşabilmesini sağlamak için yapılan rejeneratif tıp uygulamasıdır. Hematopoetik kök hücre tedavisi pek çok kan kanseri türünün tedavi sürecinde kullanılabilmektedir. Bu uygulama, daha önce toplanmış olan kök hücrelerin, aynı kan transfüzyonu gibi damar yolundan verilmesi ile yapılmaktadır.
- PRP Tedavisi: PRP tedavisi, kanda yer alan ve platelet olarak da bilinen trombosit hücrelerinin saflaştırılması ve bu hücreler yardımı ile doku hasarlarının giderilmesi için yapılan uygulamadır. PRP tedavisi en sık başvurulan rejeneratif tıp uygulamalarından biridir. PRP tedavisinde ilk olarak hastadan bir miktar kan alınmaktadır. Daha sonra ise bu kan santrifüj işleminden geçirilmektedir. Böylece kandaki ağır maddeler dibe çökerken, platelet yani iyileştirici hücreler kan sıvısının üzerinde kalmaktadır. Uygulama aşamasında bu hücreler, özel bir enjektör ile hedef bölgelere uygulanmaktadır.
- Gen Terapisi: Genetik temelli hematolojik hastalıkların, gen düzeyinde tedavi edilmesi, bu hastalıklara neden olan genetik etmenlerin giderilmesi için yapılan tedavidir. Gen terapisi veya gen tedavisi uygulamaları henüz çok yenidir ve bu alan günümüzde hala gelişim göstermektedir.
Rejeneratif tıp uygulamaları bu şekilde sıralanabilir. Mezenkimal kök hücre tedavisi ve kök hücre uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Kök Hücre Tedavisi ve Mezenkimal Kök Hücre isimli içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.
Rejeneratif Tıp Uygulamalarının Avantajları Nelerdir?
Rejeneratif tıp uygulamalarının avantajları arasında şunlar yer alır:
- Çoğu zaman hastanın kendi vücudundan alınan iyileştirici hücreler, büyüme faktörleri veya doğal yapılar ile gerçekleştirilirler. Yani yabancı ilaçlar veya etken maddeler içermezler.
- Alerji gelişim riskleri düşüktür.
- Dokuların doğal olarak iyileşmesine ve yenilenmesine katkı sağlarlar.
- Yan etkileri oldukça sınırlıdır.
- Genellikle kolay bir şekilde, herhangi bir girişimsel uygulama gerektirmeden yapılırlar.
- Ağrısızdırlar.
- Hastalar bu uygulamalardan sonra aynı gün taburcu olabilir ve günlük yaşantılarına dönebilirler.
Rejeneratif tıp uygulamalarının avantajları bu şekilde sıralanabilir.
Rejeneratif Tıp Uygulamaları Tehlikeli Mi?
Rejeneratif tıp uygulamaları tehlikeli değillerdir. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi girişimsel müdahaleler veya riskli anestezi uygulamaları gerektirmeden yapılırlar. Dolayısıyla da ciddi komplikasyonlara veya tehlikeli durumlara yol açmazlar.
Rejeneratif Tıp Uygulamalarının Kanser Hastalıklarında Kullanımı
Hematopoetik kök hücre nakli, gen terapisi ve benzeri rejeneratif tıp uygulamaları çeşitli kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde kanser hastalığı veya hastalığın tedavisi sebebiyle zarar görmüş olan dokular onarılabilmektedir. Bu da dokulara eskisi gibi görevlerini yerine getirme fırsatı sunmaktadır.
Ankara Rejeneratif Tıp Uygulamaları Fiyatları
Ankara rejeneratif tıp uygulamalarının fiyatları, uygulamanın türüne ve detaylarına göre değişiklik gösterebilir.