Multipl Miyelom Ankara

    Multipl miyelom Ankara, bağışıklık sistemi için önemli olan plazma hücrelerinin anormal bir hızda bölünmesine ve görevlerini yerine getirememesine neden olan kanser hastalığıdır. Multipl miyelom ciddi kemik ağrılarına, böbrek yetmezliğine, anemiye ve daha pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Yazımızın devamında ‘’Multipl miyelom tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Multipl miyelom tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Multipl miyelomu yenenler ek tedaviye ihtiyaç duyar mı?’’ ve ‘’Multipl miyelom son evre belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara multipl miyelom tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Multipl Miyelom Nedir?

    Multipl miyelom, kemik iliğinde bulunan plazma hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize olan bir kanser hastalığıdır. Plazma hücreleri, normal şartlarda antikor üretiminde bulunarak bağışıklık sisteminin çeşitli hastalıklarla mücadele etmesine destek olurlar. Ancak multipl miyelom hastalarında bu hücreler anormal bir yapıya sahip oldukları için görevlerini ideal bir şekilde yerine getiremezler. Bu da bağışıklık sisteminin zayıflamasına, kemik hasarına, anemi ve enfeksiyonlara neden olabilmektedir.

    Multipl miyelom kemik iliğini ve bağışıklık sistemini etkileyen oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Bu yüzden erken dönemlerde teşhis edilmesi ve doğru tedavi ile erkenden müdahale edilmesi önemlidir.

    Multipl Miyelom Neden Olur?

    Multipl miyelomun ortaya çıkmasında çeşitli genetik ve çevresel etmenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bunlar arasında ilerleyen yaş, kimyasal madde maruziyeti, radyasyon maruziyeti ve bazı viral enfeksiyonlar yer almaktadır. Multipl miyelom özellikle de ilerleyen yaşlarda daha sık görülür. Aynı zamanda erkeklerde kadınlara kıyasla; Afrika kökenli bireylerde ise Avrupa ve Asya kökenli bireylere kıyasla daha sık rastlanır.

    Multipl Miyelom Belirtileri Nelerdir?

    Multipl miyelom belirtileri arasında şunlar yer alır:

    • Özellikle de sırt ve kaburga bölgesinde kemik ağrısı.
    • Yorgunluk ve bitkinlik.
    • Tekrarlayan enfeksiyonlar.
    • Kalsiyum seviyesinde yükselme.
    • Mide bulantısı.
    • Susuzluk hissi.
    • Kabızlık.
    • Bacaklarda uyuşma.

    Multipl miyelom belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtiler kanser hastalığı ilerledikçe daha belirgin olabilirler.

    Multipl Miyelom Son Evre Belirtileri Nelerdir?

    Multipl miyelomun son evrelerinde hastalar şu gibi belirtiler deneyimleyebilirler:

    • Ciddi kemik ağrıları.
    • Kemik kırıkları.
    • Omurga çökmesi.
    • Güçsüzlük.
    • Böbrek yetmezliğine bağlı şikayetler.
    • Kalsiyum seviyesindeki artışa bağlı mide bulantısı, kusma vb. şikayetler.
    • Bağışıklık sistemindeki zayıflama sonucu tekrarlayan enfeksiyonlar.

    Multipl miyelomun son evre belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Multipl Miyelom Evreleri Nelerdir?

    Multipl miyelom evreleri şu şekilde sıralanabilir:

    • Evre 1: Bu evrede yapılan kan testlerinde M-protein ve beta-2 mikroglobulin seviyeleri düşüktür. Kemik lezyonu sınırlıdır.
    • Evre 2: 1. Evre ila 2. Evre arasındaki süreci ifade eden evredir.
    • Evre 3: M-protein ve beta-2 mikroglobulin seviyeleri yükselmiştir. Birden fazla kemik lezyonu bulunur ve kanser yaygındır.

    Multipl miyelom evreleri genel olarak bu şekilde sıralanabilir.

    Multipl Miyelom Yenenler Ek Tedaviye İhtiyaç Duyar Mı?

    Multipl miyelom bireyin genel sağlık durumuna ciddi ölçüde zarar verebilir. Bu yüzden multipl miyelomu yenen hastalar tedavi sonrasında idame tedavilere ihtiyaç duyabilirler. Bu tedaviler kanserin nüks etme riskini önlemek ve tedaviyi pekiştirmek amacıyla da gerçekleştirilebilir.

    Multipl Miyelom Tanısı Nasıl Konulur?

    Multipl miyelom teşhisi sırasında şu gibi testlere başvurulabilir.

    • Kan testleri ile anormal plazma hücrelerinin ürettiği M-protein miktarına bakılabilir. Bu testler ile böbrek fonksiyonları ve hiperkalsemi durumu da incelenebilir.
    • Aynı şekilde kan veya idrar testleri ile beta-2 mikroglobulin seviyesi kontrol edilir.
    • Röntgen, MRI veya PET taramaları, kemiklerdeki hasarı ve hastalığın yayılımını değerlendirmek için kullanılır.
    • Kemik iliği biyopsisi ise hastalığı kesin olarak teşhis etmek ve yaygınlığını incelemek için yapılabilir.

    Multipl miyelomun tanılama sürecinde bu gibi uygulamalara başvurulabilir.

    Multipl Miyelom Hangi Kan Değerlerini Etkiler?

    Multipl miyelom, çeşitli kan değerlerini etkiler; en önemlisi anemiye yol açarak hemoglobin seviyelerinde düşüşe neden olur. Ayrıca, hastalarda hiperkalsemi görülebilir, bu da kandaki kalsiyum seviyelerinin artmasına neden olur. Kan testlerinde, M proteini adı verilen anormal immünoglobulin seviyeleri artmış olabilir. Beyaz kan hücreleri ve trombosit seviyelerinde de azalma gözlemlenebilir.

    Multipl Miyelom Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Multipl miyelom tedavisinin süresi, hastalığın hangi evrede tedavi edilmeye başlandığına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir. Kemoterapi genellikle birkaç ay boyunca devam eder. Sonrasında ise hastalığın nüks etmesini önlemek ve bireyin genel sağlık durumunu korumak amacıyla farklı tedaviler gerçekleştirilebilir. Bu tedaviler yıllar boyunca devam edebilir.

    Multipl Miyelom Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Multipl miyelom tedavisi, kemoterapi, hedefe yönelik tedaviler, kortikosteroidler ve kök hücre nakli gibi uygulamalar içerebilir. Kemoterapi uygulaması sayesinde kanserli hücreler yok edilebilir. Hedefe yönelik tedaviler ise sağlıklı dokulara zarar vermeden, yalnızca kanserli hücreleri imha etmek için tercih edilirler. Kortikosteroidler inflamasyonun azalması için kullanılırken kök hücre nakli ise hastalık veya tedavi süreci ile zarar görmüş olan dokuları yeniden sağlıklarına kavuşturmak için yapılır.

    Ankara Multipl Miyelom Tedavisi Fiyatları

    Ankara multipl miyelom tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button