Lösemi Tedavisi Ankara

    Lösemi tedavisi Ankara, halk arasında kan kanseri olarak bilinen hastalığı tedavi etmek, bireyin şikayetlerini kontrol altına almak ve yaşam kalitesini iyileştirmek için yapılan uygulamalardır. Yazımızın devamında ‘’Lösemi tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Lösemi tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Lösemi kimlerde görülür?’’ ve ‘’Lösemi belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara lösemi tedavisi hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Lösemi Tedavisi Nedir?

    Lösemi tedavisi, kötü huylu beyaz kan hücrelerini yok etmek ve hastanın lösemiyi yenmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen tedavidir. Bu tedavi genellikle kemoterapi uygulamaları ile yapılır.

    Lösemi Nedir?

    Lösemi, kemik iliğinde başlayan ve kan hücrelerinin kontrol mekanizmalarını kaybederek, hızlı bir şekilde bölünmesi ile karakterize olan bir kanser hastalığıdır. Lösemi, özellikle de akyuvarları etkiler. Hızlı bir şekilde çoğalan ve henüz olgunlaşmamış olan kötü huylu hücreler, bölgedeki sağlıklı hücrelerin yerini almaya başlar ve bu da çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Lösemi, akut veya kronik olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca miyeloid lösemi ve lenfositik lösemi gibi alt türlere de sahiptir.

    Lösemi Neden Olur?

    Lösemi şu gibi nedenlerden meydana gelebilir:

    • Genetik faktörler.
    • Çevresel etmenler.
    • Kimyasal maruziyeti (benzen gibi).
    • Radyasyon maruziyeti.
    • Bazı kemoterapi ilaçları.
    • Sigara kullanımı.

    Bunlara ek olarak bazı bağışıklık sistemi sorunları da löseminin gelişimine neden olabilir. Lösemi, tedavi edilmediği takdirde kan yapısını bozar, bağışıklık sistemine ciddi şekilde zarar verir. Tedavisiz kaldığında en nihayetinde bireyin yaşamını tehdit edebilir.

    Lösemi Belirtileri Nelerdir?

    Lösemi belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Yorgunluk ve halsiz hissetmek.
    • Soluk ten.
    • Fiziksel travmalar sırasında kolayca kanama meydana gelmesi ve hafif darbelerle bile bireyin vücudunda morluklar oluşması.
    • Sık sık hasta olmak, tekrarlayan enfeksiyonlar.
    • Kemik ve eklem ağrıları.
    • Lenf düğümlerinde şişme.
    • Karaciğer ve dalak büyümesi.
    • Gece terlemeleri.
    • Nedeni bilinmeyen kilo kaybı, iştah azalması.
    • Yüksek ateş.

    Kronik lösemi hastaları bu belirtileri uzun süre boyunca deneyimlemeyebilirler. Ancak akut lösemi durumunda bu belirtiler daha hızlı bir şekilde kendilerini göstermeye başlayabilirler.

    Lösemi Kimlerde Görülür?

    Lösemi her yaşta ortaya çıkabilir, ancak bazı türleri belirli yaş gruplarında daha yaygındır. Akut lenfoblastik lösemi (ALL), çocuklarda en sık görülen kanser türüdür. Akut miyeloid lösemi (AML) ve kronik lenfositik lösemi (KLL) daha çok yetişkinlerde görülür. Kronik miyeloid lösemi (KML) ise genellikle orta yaş ve üzerindeki yetişkinlerde teşhis edilir. Erkeklerde lösemi, kadınlara göre biraz daha yaygındır. Ayrıca, radyasyona veya belirli kimyasallara maruz kalan bireyler, sigara içenler ve genetik yatkınlığı olanlar lösemi için daha yüksek risk altındadır.

    Lösemi Evreleri Nelerdir?

    Löseminin evreleri, bireyin sahip olduğu lösemi türüne göre değişiklik gösterebilir. Akut lösemide evreleme, kanser hücrelerinin olgunluk seviyesine ve kanserin ne kadar yayılmış olduğu değerlendirilerek yapılır. Kronik lösemiler ise genellikle üç evre altında incelenirler. Bunlar: Kronik evre (hastalığın yavaş ilerlediği dönem), akselere evre (hastalığın hızlandığı, ivme kazandığı ve belirtilerin daha hissedilir olduğu dönem) ve blastik kriz evresi (hastalığın akut lösemiye benzer bir seyir izlediği ve tedavinin geciktiği durumlarda oldukça hızlı ilerlediği dönem).

    Lösemi Teşhisi Nasıl Konulur?

    Lösemi teşhisi sırasında çeşitli laboratuvar testlerine, biyopsi incelemelerine ve görüntüleme uygulamalarına başvurulabilir. Tam kan sayımı (CBC), anormal beyaz kan hücrelerinin sayısını, normal beyaz kan hücrelerine olan oranlarını ve diğer kan hücrelerinin durumunu gösterir. Kemik iliği biyopsisi ise löseminin kesin teşhisini sağlamak ve türünü belirlemek için kullanılabilir. Aynı şekilde çeşitli radyolojik görüntüleme uygulamaları da kanserin vücutta ne kadar yayıldığını tespit etmek için kullanılabilir.

    Lösemi Lenfoma Farkı Nedir?

    Hem lösemi hem de lenfoma kan hücrelerinden kaynaklanan kanser türleridir. Bununla birlikte farklı hücre tiplerinde gelişim gösterirler. Lenfoma lenfatik sistemin parçası olan lenfosit isimli hücrelerde gelişir. Lösemi ise genellikle kemik iliğinde bulunan akyuvar hücrelerinde gelişir. Lenfoma genellikle lenf düğümlerini, dalağı ve benzer lenfatik dokuları etkiler; lösemi ise daha çok kan ve kemik iliğini etkiler. Tedavileri ve prognozları birbirlerinden farklıdır. Lenfoma tedavisi, lenfoma belirtileri ve benzer konular hakkında bilgi almak için sitemizde yer alan Lenfoma Tedavisi isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

    Lösemi Tedavisi Var Mı?

    Lösemi, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Löseminin tedavi sürecinde, löseminin türüne ve ilerleme durumuna göre farklı uygulamalara başvurulabilir. Doktorunuz bu uygulamaları, birlikte veya tek başlarına, tedavi sürecinizi en ideal şekilde yönetmek için kullanacaktır.

    Lösemi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Lösemi tedavisinin süresi, löseminin türüne göre değişebilmektedir. Akut lösemi genellikle hızlı bir şekilde belirtir ve bir süre yoğun bir kemoterapi uygulaması gerektirir. Daha sonra ise tedavinin yoğunluğu azalır ve idame tedavi olarak kemoterapiye devam edilebilir. Kronik lösemide ise tedavi daha uzun bir süreye yayılır.

    Lösemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Lösemi tedavisinde genellikle ilk olarak kemoterapi uygulamasına başvurulur. Bu tedavi kapsamında kanserli hücreleri yok etmek amacıyla özel kimyasal ilaçlar kullanılır. Bahsi geçen ilaçlar damar yolu ile veya doğrudan spinal uygulama ile verilebilir. Lösemi tedavisi kapsamında immünoterapi gibi uygulamalara da başvurulabilir. Bu uygulama sayesinde bağışıklık sisteminin direkt olarak kanserli hücrelerle mücadele etmesi, sağlıklı hücrelerin zarar görmemesi sağlanabilir.

    Bazı hastalarda kemoterapiyi takiben kök hücre ve kemik iliği nakli gibi uygulamalara da başvurulabilir. Böylece nakledilen ilik, sağlıklı hücre üretimini hızlandırabilir ve lösemi hücrelerinin yoğunluğunun azalmasını sağlayabilir.

    Hasta, tedavi süresince çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri de yapmalıdır. Sağlıklı beslenmeli, sigara kullanmamalı ve fiziksel olarak aktif bir yaşam edinmelidir.

    Ankara Lösemi Tedavisi Fiyatları

    Ankara lösemi tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button