Lenfoma Tedavisi Ankara

    Lenfoma tedavisi Ankara, beyaz kan hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla gelişen, lenf düğümlerinde, dalakta, kemik iliğinde ve farklı vücut bölgelerinde ortaya çıkabilen bir kanser hastalığıdır. Lenfositler (beyaz kan hücreleri) bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından biridir. Vücudu enfeksiyonlardan ve zararlı mikroorganizmalardan koruyan bu yapılar, çeşitli etmenler sonucu kontrol mekanizmalarını kaybederek hızlı bir şekilde bölünmeye başlayabilirler. Bu da lenf kanseri veya lenfoma olarak bilinen kanser hastalığına yol açar.

    Yazımızın devamında ‘’Lenfoma tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Lenfoma tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Lenfoma teşhisi nasıl konulur?’’ ve ‘’Lenfoma tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara lenfoma tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Lenfoma Nedir?

    Lenfoma, lenfosit olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin, kontrol mekanizmalarını yitirmeleri ve kontrolsüz bir şekilde bölünmeleriyle meydana gelen kanser hastalığıdır. Halk arasında lenf kanseri olarak da bilinen bu hastalığın farklı türleri bulunmaktadır. Bunlar arasında Hodgkin Lenfoma ve Non-hodgkin Lenfoma yer alır. İlgili konular hakkında detaylı bilgi için sitemizde bulunan Hodgkin Lenfoma ve Non-hodgkin Lenfoma isimli içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

    Lenfoma Neden Olur?

    Lenfoma, bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklar veya sorunlar, genetik etmenler, radyasyon ve kimyasal maruziyeti gibi nedenlerden ortaya çıkabilir. Lenfomanın tam olarak hangi nedenden meydana geldiği bilinmemektedir.

    Lenfoma Kimlerde Görülür?

    Lenfoma, her yaştan ve cinsiyetten hastada görülebilir. Ancak yaşlı bireylerde gençlere kıyasla; erkeklerde ise kadınlara kıyasla daha fazla görülür. HIV enfeksiyonu gibi nedenlerden bağışıklık sistemi zayıflamış olan bireylerde lenfoma görülme riski daha fazladır. Aynı şekilde genetik bir yatkınlığa sahip olan, aile üyelerinden birinde veya birinden fazlasında lenfoma öyküsü bulunan kişiler; genel nüfusa kıyasla daha büyük bir lenfoma gelişim riskine sahip olabilirler. Risk gruplarında yer alan bireylere, düzenli olarak kontrol veya check-up uygulamalarına iştirak etmeleri tavsiye edilir.

    Lenfoma Belirtileri Nelerdir?

    Lenfoma belirtileri arasında şunlar yer alır:

    • Boyun, koltuk altı veya kasık gibi bölgelerde yer alan lenf düğümlerinin ağrısız bir şekilde büyümesi, şişerek belirgin bir yapı edinmesi.
    • Nedeni bilinmeyen, kontrolsüz kilo kaybı.
    • Gece terlemeleri.
    • Yüksek ateş.
    • İştah azalması.
    • Sürekli yorgun hissetmek.
    • Karın ağrısı.
    • Göğüs bölgesinde ağrı.
    • Nefes darlığı.
    • Ciltte kaşıntılı döküntüler meydana gelmesi.

    Lenfoma belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Erken evrelerde hastalar bu belirtilerden pek çoğunu henüz deneyimlememiş olabilir. Ancak şüpheli bir lenf düğümü büyümesi fark edilmişse mutlaka kesin teşhis için bir hematoloji uzmanı ile görüşülmelidir.

    Lenfoma Tehlikeli Mi?

    Lenfoma günümüzde erken teşhis ve ideal tedavi ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak teşhisin çok geciktiği, tedavinin reddedildiği veya ihmal edildiği durumlarda ilerleyebilir; hastanın hayatını ciddi bir şekilde tehdit edebilir. Bu yüzden lenfoma kesinlikle ihmal edilmemelidir.

    Lenfomada Erken Teşhis Neden Önemli?

    Lenfoma hastalığında erken teşhis, hasta için hayati bir öneme sahiptir. Erken teşhis edilen lenfoma vakaları, henüz ciddi bir gelişim ve yayılım göstermeden tedavi edilebilir. Geç dönemlerde teşhis edilen veya tedavisi bir süre aksatılan lenfoma vakalarında tedavi çok daha zorlayıcı olabilir, tedavinin başarı oranı düşebilir. Bu yüzden lenfomadan şüphe edildiğinde mutlaka alanında uzman bir hematoloji doktoru ile görüşülmelidir.

    Lenfoma Teşhisi Nasıl Konulur?

    Lenfomanın tanılama sürecinde kan testlerine, fiziksel muayenelere, biyopsi uygulamalarına ve görüntüleme uygulamalarına başvurulabilir. Hastalar genellikle lenfomadan, bir süredir belirgin bir şekilde şişmiş olan lenf düğümlerini fark ettikten sonra şüphelenmeye başlarlar. Bu şikayet ile doktora başvurduklarında, kan testleri gerçekleştirilebilir, PET, CT ve MRI çekimleri yapılabilir. Eğer ilgili lenf nodunda, şüpheli bir gelişim olduğu düşünülüyorsa bu lenf nodundan doku örneği alınabilir ve ileri tetkik işlemleri için laboratuvara gönderilebilir. Böylece lenfoma teşhisi ve evreleme süreci başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olur.

    Lenfoma Tedavisi Var Mı?

    Lenfomanın tedavisi vardır. Görece yaygın bir kanser hastalığı olan lenfoma, günümüzde kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi uygulamalarla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Tedavi sürecinde kemik iliği nakli gibi uygulamalara da başvurulabilir.

    Lenfoma Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Lenfoma tedavisinin süresi, tedavinin hangi uygulamalarla yapıldığına ve hastalığın ilerleme durumuna göre değişebilir. Lenfoma tedavisi kapsamında yapılan kemoterapi tedavisi, birkaç süren kürler dahilinde uygulanır. Radyoterapi, birkaç hafta boyunca -bazı durumlar hariç- her gün uygulanır.

    Lenfoma Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Lenfoma tedavisi kapsamında tedaviye ilk olarak kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi işlemlerle başlanır. Kemoterapi ve radyoterapi kanserli yapıların küçültülmesi, yok edilmesi amacıyla gerçekleştirilir. İmmünoterapi ise bireyin bağışıklık sistemini güçlendirmek ve lenfomayla etkili bir şekilde mücadele edebilmesini sağlamak için yapılır. Bu tedavilerin ardından gerek görülürse kemik iliği ve kök hücre nakli gibi uygulamalara da başvurulabilir.

    Lenfoma tedavisinin detayları, tamamen hastanın genel sağlık durumuna ve kanserin evresine özel olarak planlanır. Bu yüzden tedavi sürecinin detayları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Lenfoma Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

    Lenfoma tedavisi sonrasında, özellikle de kemoterapi uygulamalarının ardından bireyin bağışıklık sistemi zayıflayabilir. Bu yüzden tedaviden sonra hastalara kapalı, fazla insanın bulunduğu bölgelerde fazla vakit geçirmemesi ve kişisel hijyenine önem vermesi tavsiye edilir. Sağlıklı beslenmek, yeterli miktarda sıvı almak ve aktif bir yaşam tarzına sahip olmak tedavi sonrasında hastaların yaşam kalitesini arttırabilir. Aynı şekilde tedavi sürecinde deneyimlenen olumsuz psikolojik durumlar için uygun bir psikologdan profesyonel destek alınabilir.

    Lenfoma tedavisi sonrasında hastalar, beklenmedik bir şikayet ile karşılaştıkları takdirde doktorları ile görüşmeli ve rutin kontrollerini aksatmamalıdırlar.

    Ankara Lenfoma Tedavisi Fiyatları

    Ankara lenfoma tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button