Kemik İliği Nakli Ankara
Kemik iliği nakli Ankara, hastalıklar veya tedaviler (kemoterapi gibi) nedeniyle zarar görmüş olan kemik iliğinin, sağlıklı bir kemik iliği ile değiştirilmesi için yapılan tedavidir. Yazımızın devamında ‘’Kemik iliği nakli nasıl yapılır?’’, ‘’Kemik iliği nakli ne kadar sürer?’’, ‘’Kemik iliği nakli neden yapılır?’’ ve ‘’Kemik iliği nakli ağrılı mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kemik iliği nakli hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Kemik İliği Nakli Nedir?
Kemik iliği nakli, hasar görmüş veya hastalıklı kemik iliğinin sağlıklı kemik iliği veya kök hücrelerle değiştirilmesi işlemidir. Bu nakil, vücudun kan hücrelerini üretebilme yeteneğini yeniden kazanmasını sağlar.
Kemik iliği, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositler gibi kan hücrelerinin üretildiği süngerimsi bir dokudur. Nakil işlemi, yüksek doz kemoterapi veya radyoterapi gören hastalarda kemik iliği hasar gördüğünde uygulanır. Kemik iliği nakli, lösemi, lenfoma ve bazı anemi türleri gibi hastalıkların tedavisinde kritik bir rol oynar. Çünkü bu hastalıkların tedavisinde kemik iliği ciddi şekilde zarar görebilir veya hastalıkların tedavi edilebilmesi için kanserli hücreler barındıran kemik iliğinin istemli olarak tahrip edilmesi gerekebilir. Nakil, hastanın kendi hücreleri (otolog) veya bir donörden alınan hücrelerle (allojenik) yapılabilir.
Kemik İliği Nakli Neden Yapılır?
Kemik iliği nakli, bireyin kendi kemik iliği ideal bir şekilde sağlıklı kan hücreleri üretmiyorsa gerçekleştirilir. Bu uygulama sayesinde bireyin vücudundan veya donörden alınan kemik iliği örneği, hasar görmüş veya ideal bir şekilde çalışmayan kemik iliğinin bulunduğu noktaya nakledilir. Böylece kemik iliği sağlıklı kan hücreleri üretmeye başlayabilir. Sağlıklı hücreler, bireyin yaşamsal faaliyetlerinin ideal bir şekilde devam etmesini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalığın nüks etme ihtimalini azaltırlar.
Kemik İliği Nakli Kimlere Yapılır?
Kemik iliği nakli, kanserler, kanser tedavileri veya farklı hastalıklar nedeniyle zarar kemik iliği zarar görmüş olan bireylere yapılır. Lösemi, lenfoma, multiple miyelom, aplastik anemi gibi hastalıkları olan kişiler bu nakilden fayda görebilir. Ayrıca, genetik hastalıklar, immün yetmezlik sendromları ve bazı metabolik bozukluklar da nakil gerektirebilir. Nakil için uygun donör bulunması durumunda, allojenik nakil (donörden nakil) tercih edilir; aksi takdirde, hastanın kendi hücreleri kullanılarak otolog nakil yapılır.
Kemik İliği Nakli Ne Zaman Yapılır?
Kemik iliği nakli genellikle kanser tedavilerinin ardından uygulanır. Lenfoma ve lösemi gibi kanser hastalıklarının tedavisi, yoğun kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları içerir. Bunlar da kemik iliğinin ciddi şekilde zarar görmesine ve artık sağlıklı hücreler üretememesine neden olur. Bu durum her ne kadar tedavinin başarısı için önemli olsa da hasta tedaviden sonra kemik iliği bu ölçüde zarar görmüşken sağlığına tam olarak kavuşamayabilir. Bu da doğal olarak kemik iliği nakli gerektirebilir.
Kemik İliği Nakli Ağrılı Mı?
Kemik iliği nakli hem donörden hastaya, hem de hastanın kendisinden kendisine (otolog) yapılırken ağrısızdır. Uygulama öncesinde uygulamanın muhataplarına anestezi işlemi uygulanır (çoğunlukla genel anestezi). Böylece birey kemik iliği alınırken veya transfer edilirken herhangi bir ağrı hissi deneyimlemez. Uygulama sonrasında da bireylerin ciddi bir ağrı deneyimlemesi beklenmez, ancak herhangi bir ağrı şikayeti mevcut ise doktor ağrı kesici ilaç reçete edebilir.
Kemik İliği Nakli Riskli Mi?
Kemik iliği naklinin risklerinden, yan etkilerinden veya tehlikelerinden bahsetmeden önce kemik iliği alınan kişinin (donörün) herhangi bir ciddi komplikasyon deneyimleme riskinin çok düşük olduğunu belirtmek gerekir. Yani bu uygulama donör için oldukça güvenli kabul edilir. Bununla birlikte kemik iliğinin verildiği kişide, nakil sonrası bağışıklık sistemi geçici olarak zayıflayabilir. Buna bağlı olarak da enfeksiyon riski artabilir. Aynı şekilde nadiren de olsa kanama, anemi ve pıhtılaşma sorunları gelişebilir.
Kemik iliği nakli, çoğu zaman zaruri bir tedavi seçeneği olarak gerçekleştirilir. Her ne kadar diğer tüm tıbbi tedaviler gibi bazı riskler taşısa da bazen hastanın sağlığına kavuşabilmesi için şart olabilir. Bu yüzden doktor, tedavi öncesinde hastasının genel sağlık durumunu detaylı olarak analiz eder, tedavinin gerekliliğinden emin olur ve olası komplikasyonlar hakkında hastasını detaylı olarak bilgilendirir.
Kemik İliği Nakli Ne Kadar Sürer?
Kemik iliği nakli genellikle 4-6 saat kadar sürer. Ancak bu süre, işlemin hastanın kendisinden alınan kemik iliği ile mi yoksa bir donörden alınan kemik iliği ile mi yapıldığına göre değişebilir. Kemik iliği tedavisinin öncesinde ve sonrasında, tedavinin başarısını arttırmak için ek tedavi işlemleri gerçekleştirilebilir.
Kemik İliği Nakli Nasıl Olur?
Kemik iliği nakli genel olarak üç aşamada yapılır. Bunlardan ilkinde kemik iliği, bireyin kendisinden veya donörden, ağrısız bir şekilde toplanır. İkinci aşamada kemik iliği tedavi için hazırlanır. Üçüncü aşamada ise hazırlanmış olan kemik iliği damar yolu (IV) ile hastaya verilir. Nakil işlemi genel olarak hasta için ağrısızdır.
Nakil uygulamasının ardından hastanın düzenli kontrol muayenelerini aksatmaması, enfeksiyonlardan korunmak için kişisel hijyenine önem vermesi ve doktorunun önerilerine uyması gerekir.
Ankara Kemik İliği Nakli Fiyatları
Ankara kemik iliği nakli fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.