Kemik İliği Biyopsisi Ankara

    Kemik iliği biyopsisi Ankara, kemik iliğinin detaylı olarak incelenmesi, kanser hastalıklarının teşhis edilmesi ve hastanın tedaviye olan yanıtının değerlendirilebilmesi için yapılan uygulamadır. Yazımızın devamında ‘’Kemik iliği biyopsisi ne kadar sürer?’’, ‘’Kemik iliği biyopsisi sonuçları ne zaman çıkar?’’, ‘’Kemik iliği biyopsisinin yan etkileri nelerdir?’’ ve ‘’Kemik iliği biyopsisi ağrılı mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kemik iliği biyopsisi hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Kemik İliği Biyopsisi Nedir?

    Kemik iliği biyopsisi, kemik iliğinin fonksiyonlarını ve kemik iliğini ilgilendiren hastalıkları araştırmak amacıyla gerçekleştirilen uygulamadır. Kemik iliği, insan sağlığı için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Kan hücrelerinin üretilmesinden sorumlu olan kemik iliği, kanser hastalıkları, otoimmün hastalıklar veya kanser tedavileri sebebiyle zarar görebilir. Bu da kemik iliğinin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Birey, yeterli miktarda sağlıklı kan hücresi üretemeyebilir. Dolayısıyla da bağışıklık sistemi sorunları, anemi ve benzer hematolojik sorunlar gelişebilir.

    Kemik iliği biyopsisi sayesinde hem var olan şikayetlerin nedenini araştırmak hem de gelecekte gerçekleştirilecek olan tedavileri detaylı olarak planlamak mümkün olur.

    Kemik İliği Biyopsisi Neden Yapılır?

    Kemik iliği biyopsisi, kemik iliğinin yapısını ve işlevini değerlendirmek amacıyla yapılır. Bu işlem, anormal kan hücresi sayıları, kansızlık, kan hücrelerinin yapısal bozuklukları veya belirli kanser türlerinin teşhisi için gereklidir. Özellikle lösemi, lenfoma, multipl miyelom gibi kanserlerin teşhisinde ve tedavi sürecinin izlenmesinde kullanılır. Ayrıca, kemik iliğinde enfeksiyon veya diğer hastalıkların varlığını tespit etmek amacıyla da yapılabilir. Hastanın tedaviye verdiği yanıtı değerlendirmek, tedavi uygulamalarını güncellemek veya ek tedavi ihtiyacını değerlendirmek için de yapılabilir.

    Kemik İliği Biyopsisi Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?

    Kemik iliği biyopsisi pek çok hematoloji hastalığının, kanser hastalığının ve otoimmün hastalıkların teşhisinde kullanılabilir. Bu hastalıklar arasında lösemi (kan kanseri), lenfoma (lenf kanseri), multiple miyelom, aplastik anemi ve kemik iliği yetmezliği yer alır. Bunlara ek olarak, daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi bazı enfeksiyonların, metabolik hastalıkların ve bağışıklık sistemi sorunlarının değerlendirilmesi için de kemik iliği biyopsisi yapılabilir.

    Kemik iliği biyopsisi kanser hastalıklarının hangi evrede olduğunu incelemek için de gerçekleştirilebilmektedir.

    Kemik İliği Biyopsisinde Doku Örneği Nereden Alınır?

    Kemik iliği biyopsisinde doku örneği genellikle pelvis kemiğinin arka kısmından, kalça kemiği bölgesinden alınmaktadır. Bununla birlikte nadiren de olsa sternum adı verilen göğüs kafesini birleştiren kemikten de kemik iliği örneği alınabilmektedir.

    Kemik İliği Biyopsisi Yan Etkileri Var Mı?

    Kemik iliği biyopsisi genel olarak güvenli bir işlemdir. Uygulama ayakta tedavi standartlarında yapılır ve ciddi bir girişimsel işlem içermez. Bununla birlikte elbette, pek çok teşhis ve tedavi uygulamasında olduğu gibi kemik iliği biyopsisinde de hasta bazı hafif komplikasyonlarla karşılaşabilir. Bunlar arasında işlem sonrası ağrı ve hafif morarma yer almaktadır.

    Kemik İliği Biyopsisi Ne Kadar Sürer?

    Kemik iliği biyopsisi genel olarak yarım saat içerisinde tamamlanmaktadır. Bu süre uygulamanın hazırlık aşamasına göre değişiklik gösterebilir. Yazımızın devamında hem uygulamanın hazırlık aşamasından hem de uygulanma prosedüründen detaylı olarak bahsedeceğiz.

    Kemik İliği Biyopsisi Nasıl Yapılır?

    Kemik iliği biyopsisi genel olarak iki aşamadan meydana gelir. İlk aşamada işlem için hazırlık yapılır. Bu aşamada biyopsi örneği alınacak olan bölge özel bir antiseptik solüsyon ile temizlenir ve olası enfeksiyon gelişim riski azaltılmış olur. Akabinde ise ilgili bölgeye lokal anestezi işlemi uygulanır. Böylece hazırlık aşaması son bulur.

    İkinci aşamada ise özel bir biyopsi iğnesi kullanılarak hedef bölgeden kemik iliği örneği alınır. İkinci aşama hazırlık aşamasından daha hızlı sürer ve dakikalar içerisinde tamamlanır. Alınan doku örneği laboratuvara gönderilirken hasta son aşamanın ardından taburcu edilebilir.

    Kemik İliği Biyopsisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

    Kemik iliği biyopsisi sonrası hastanın, doku örneği alınan bölgede hafif bir ağrı ve hassasiyet deneyimlemesi normaldir. Bu ağrı çoğu zaman tedavi gerektirecek kadar şiddetli değildir.

    Kemik İliği Biyopsisi Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

    Kemik iliği biyopsisi sonuçları genellikle 1 ila 2 hafta içerisinde çıkar. Doktorunuz sonuçları detaylı olarak değerlendirecek ve sizi de sonuçlar hakkında bilgilendirecektir.

    Ankara Kemik İliği Biyopsisi Fiyatları

    Ankara kemik iliği biyopsisi fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button