İTP Hastalığı Ankara (İmmün Trombositopenik Purpura)
İTP hastalığı Ankara, kanamaların durdurulmasından sorumlu olan trombosit isimli hücrelerin, bağışıklık sistemi tarafından dalak gibi organlarda parçalanması ile karakterize olan bir hastalıktır. Yazımızın devamında ‘’İTP hastalığı tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’İTP hastalığı bulaşıcı mıdır?’’, ‘’İTP hastalığı kanser midir?’’ ve ‘’İTP hastası olanlar nasıl beslenmeli?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara İTP hastalığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
İTP Hastalığı Nedir?
İTP hastalığı veya immün trombositopenik purpura, bağışıklık sisteminin trombosit adı verilen önemli kan hücrelerine saldırması ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Otoimmün bir hastalık olan İTP, bireyin bağışıklık sisteminin, yine bireyin kendi hücrelerine saldırmasına neden olur.
Trombositler, pıhtılaşma mekanizması için son derece önemli hücrelerdir. Vücudun herhangi bir bölgesinde kanama meydana geldiğine, trombositler özel biyokimyasal mekanizmalar yardımı ile bu kanamadan haberdar olurlar. Bölgedeki trombosit sayısı artar, trombositler birbirleriyle etkileşime girerek damardaki hasarı kapatırlar. Böylece kanama, tehlikeli boyutlara ulaşmadan, enfeksiyon riski artmadan veya vücut öz kaynaklarını daha fazla kaybetmeden sonlandırılmış olur.
İTP hastalarında, bağışıklık sistemi bahsi geçen önemli hücreleri yabancı bir patojen (yabancı madde, hastalık yapıcı mikroorganizma vb.) gibi algılar. Bu da savunma mekanizmalarının devreye girmesine ve bağışıklık sistemi hücrelerinin trombositlere saldırmasına neden olur. Dolayısıyla da zaman içerisinde kandaki trombosit miktarı düşer; kanama bozuklukları ve pıhtılaşma sorunları gelişebilir.
İTP Hastalığı Neden Olur?
İTP hastalığının tam olarak hangi nedenden ortaya çıktığı bilinmese de bu hastalığın çocuklarda viral enfeksiyonlar; yetişkinlerde ise kanser hastalıkları nedeniyle gelişim gösterdiği tahmin edilmektedir. Bunlara ek olarak çeşitli genetik etmenlerin ve bazı ilaçların düzenli kullanımının da İTP hastalığının gelişiminde rol oynadığı bilinmektedir.
İTP Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
İmmün trombositopenik purpura belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Cildin kolayca morarması.
- Burun ve diş eti kanamaları.
- Adet kanamalarının normalden uzun sürmesi.
- İdrarda veya dışkıda kan görülmesi.
- İç organ kanaması ve buna bağlı gelişen ciddi semptomlar.
- Yorgunluk ve halsizlik.
- Cilt yüzeyinde küçük kırmızı veya mor noktalar.
İTP hastalığının belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
İTP Hastalığı Bulaşıcı Mı?
İTP hastalığı, otoimmün bir hastalıktır. Yani bakteriler, virüsler veya mantarlar gibi patojenler yolu ile gelişen bir hastalık değildir. Bu yüzden de İTP hastalığı bir kişiden başkasına bulaşamaz. Bazı viral hastalıkların İTP hastalığının gelişiminde rol oynadığı bilinse de İTP’yi başlı başına bulaşıcı bir hastalık olarak nitelendirmek doğru olmayacaktır.
İTP Hastalığı Olanlar Ne Yemeli?
İTP hastaları, tedavi süreçlerine ek olarak trombosit üretimlerini destekleyen bir diyete sahip olmalıdırlar. Mesela demir, B12 ve folik asit açısından zengin olan gıdalar başta trombositler olmak üzere pek çok kan hücresinin üretim sürecini destekleyebilir. İTP hastalarının tüketmesi gereken besinler arasında kırmızı et, balık, brokoli, yumurta ve süt ürünleri yer alır. Buna ek olarak hasta, kan sulandırıcı etkisi olan gıdaları olabildiğince az tüketmeli veya doktorunun önerisi bu yönde ise bu gıdaları tüketmeyi tamamen bırakmalıdır.
İTP Hastalığı Tehlikeli Mi?
İTP, pıhtılaşma mekanizmalarını bozan ciddi bir hastalıktır. Dolayısıyla da İTP hastalığına sahip olan ve tedavi almayan hastalar ciddi bir kanama riskine sahip olabilirler. Bu kanama, basit kılcal kanamalarla sınırlı olabileceği gibi son derece tehlikeli iç kanamaları da barındırabilir. İTP hastalığı, aynı zamanda oldukça tehlikeli kanser hastalıkları nedeniyle de gelişebilir. Bu yüzden İTP hastalığı tehlikeli bir hastalıktır ve tedavisi ihmal edilmemelidir.
İTP Hastalığı Kanser Midir?
İTP hastalığı, bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Yani kanser hastalığı değildir. Bununla birlikte lenfoma ve lösemi gibi bazı kanser hastalıkları İTP gelişim riskini arttırabilmektedir. Bu yüzden doktor, gerçekleştirdiği muayeneler sonucu lenfomadan veya lösemiden şüphelenmişse ileri tetkik uygulamalarına başvurabilir.
İTP Hastalığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Akut İTP vakalarında tedavi, hastanın şikayetleri son bulana kadar, yaklaşık 2-4 hafta ila birkaç ay kadar sürebilir. Kronik İTP vakalarında ise tedavi süreci yıllarca devam edebilmektedir. Bu süreler, hastalığın tedaviye verdiği yanıta göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
İTP Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
İTP tedavisinin temel amacı, düşük trombosit değerleri nedeniyle gelişebilecek hayati kanamaları önlemektir. Bu yüzden tedavi sırasında bağışıklık sistemini kontrollü olarak baskılamak için ilaç uygulamalarına başvurulabilir. Devam eden kanaması veya kanama riski bulunan bireylere trombosit süspansiyonları uygulanabilir.
Eğer ilaç tedavileri ile istenilen sonuçlar alınamıyorsa ve vaka şiddetli ise trombositlerin parçalandığı yer alan dalak, cerrahi uygulamalar ile alınabilir. Bu cerrahi uygulama hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde bulunan Dalak Ameliyatı (Splenektomi) isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Ankara İTP Hastalığı Tedavisi Fiyatları
Ankara İTP hastalığı tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.