Hodgkin Lenfoma Ankara
Hodgkin lenfoma Ankara, lenfatik sistemi etkileyen kötü huylu bir hastalıktır. Hodgkin lenfoma, en nadir görülen lenfoma türüdür. Bu lenfoma türünde B hücreli lenfositler etkilenmektedir. Hodgkin lenfoma nadiren de olsa vücuttaki farklı organlara yayılabilir. Yazımızın devamında ‘’Hodgkin lenfoma tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Hodgkin lenfoma tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Hodgkin lenfoma belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara Hodgkin lenfoma tedavisi hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Hodgkin Lenfoma Nedir?
Hodgkin lenfoma, lenfatik sistemin önemli bir parçası olan, beyaz kan hücrelerinin yani lenfositlerin (B hücreli lenfositlerin) anormal büyümesiyle ortaya çıkan bir lenfoma türüdür. Bu hastalık, adını; 19. yüzyılda hastalığı ilk defa tanımlayan Thomas Hodgkin’den almıştır.
Hodgkin lenfomanın en belirgin özelliği, Reed-Sternberg hücreleri olarak bilinen anormal büyük hücrelerin varlığıdır. Bu hücreler, hastalığın teşhisinde önemli bir rol oynar. Hodgkin lenfoma, genellikle lenf düğümlerinde başlar ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Tedavi edilmediği takdirde son derece tehlikeli olabilir ve bireyin yaşamını tehdit edebilir.
Hodgkin Lenfoma Tedavisi Nedir?
Hodgkin lenfoma tedavisi, hastalığın ilerleme durumuna ve hastanın genel sağlık durumuna özel olarak planlanır. Bu tedavi kapsamında kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir. Ayrıca kemoterapi sonrasında, eğer ihtiyaç olduğuna karar verilirse kemik iliği nakli gibi uygulamalara da başvurulabilir.
Hodgkin Lenfoma Neden Olur?
Hodgkin lenfoma hastalığının tam olarak hangi nedenden ortaya çıktığı bilinmese de şu gibi etmenlerin hastalığın gelişim riskini arttırabildiği bilinmektedir:
- Epstein-Barr Virüsü.
- HIV enfeksiyonları.
- Genetik yatkınlık.
- Radyasyon maruziyeti.
- Kimyasal maruziyeti.
Hodgkin lenfoma nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Hodgkin Lenfoma Kimlerde Görülür?
Hodgkin lenfoma, her yaştan bireyde görülebilir. Ancak genellikle 25-35 yaş arasındaki genç erişkinlerde ve 55 yaş üstü bireylerde görülmektedir. Aynı şekilde erkeklerde, kadınlara kıyasla bir miktar daha yaygındır. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan (HIV enfeksiyonu gibi nedenlerden) veya otoimmün bir hastalığa sahip olan bireylerde görülmesi daha yaygındır. Aynı şekilde aile üyelerinden birinde Hodgkin lenfoma tanısı olan bireyler, ilgili hastalık açısından daha büyük bir riske sahip olabilirler. Bu risk grubunda yer alan bireylerin, belli aralıklarla kanser check-uplarına katılmasında fayda vardır.
Hodgkin Lenfoma Belirtileri Nelerdir?
Hodgkin lenfoma belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Ağrısız lenf düğümü şişmesi (bu şişlik koltuk altında, boyunda veya kasık bölgesinde meydana gelebilir).
- Gece terlemesi.
- Nedeni açıklanamayan kilo kaybı.
- Yorgunluk, halsizlik.
- İştahsızlık.
- Nefes darlığı.
- Göğüs bölgesinde ağrı.
- Karın ağrısı.
Hodgkin lenfoma belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Hodgkin Lenfoma’nın Evreleri Nelerdir?
Hodgkin lenfoma genel olarak dört ana evreye ayrılır ve bu evreler, hastalığın yayılım derecesine göre belirlenir. Evre I, hastalığın yalnızca tek bir lenf düğümünde veya lenfatik olmayan bir bölgede bulunduğu erken evredir. Evre II, iki veya daha fazla lenf düğüm bölgesinde, ancak hala diyaframın aynı tarafında sınırlı yayılımı ifade eder. Evre III, hastalığın diyaframın her iki tarafındaki lenf düğümlerine de yayıldığını gösterir. Evre IV, lenfoma hücrelerinin karaciğer, kemik iliği veya akciğerler gibi lenfatik olmayan organlara yayıldığı en ileri evredir.
Hodgkin Lenfoma Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?
Hodgkin lenfoma tedavisinin başarı oranı, hastalığın hangi evrede teşhis edildiği gibi etmenlere göre değişiklik gösterebilir. Erken evrelerde teşhis edilen Hodgkin lenfoma, %90-%95’e varan bir başarı oranı ile tedavi edilebilir (Bu başarı oranı, 5 yıllık sağ kalım oranını ifade etmektedir.). Bu yüzden Hodgkin lenfomanın erken dönemlerde teşhis edilmesi son derece önemlidir.
Hodgkin Lenfoma Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Hodgkin lenfoma tedavisi, genellikle 6 ay kadar sürer. Ancak elbette bu süre, tedavinin hangi evrede başladığına, tedavi detaylarına ve benzer etmenlere göre değişebilir. Doktorunuz size özel bir tedavi planlaması hazırladıktan sonra sizi, tedavinin süresi gibi detaylar hakkında bilgilendirecektir.
Hodgkin Lenfoma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hodgkin lenfoma tedavisinde kullanılan uygulamalar arasında şunlar yer alır:
- Kemoterapi: Kemoterapi, kimyasal ilaçlar kullanılarak yapılır ve kanser hücrelerinin yok edilmesi için gerçekleştirilir.
- Radyoterapi (Işın Tedavisi): Radyoterapi kanserli hücrelerin yayılımını durdurmak ve bu hücrelerin gelişimini önlemek amacıyla gerçekleştirilir.
- İmmünoterapi: İmmünoterapi, bağışıklık sisteminin etkili bir şekilde kanser hücreleri ile mücadele edebilmesi için yapılır. Genellikle diğer tedavi uygulamalarına ek olarak gerçekleştirilir.
- Kemik İliği Nakli: Kemoterapiden sonra kemik iliğinde bulunan kan üretim mekanizmaları bozulmuşsa kemik iliği nakline başvurulabilir. Böylece hastanın sağlıklı bir şekilde kırmızı kan hücresi üretmesi sağlanabilir.
Hodgkin lenfoma tedavisi, bu uygulamalardan bir veya birden fazlası kullanılarak yapılabilir.
Ankara Hodgkin Lenfoma Tedavisi Fiyatları
Ankara Hodgkin lenfoma tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.