Demir Eksikliği Anemisi Ankara

    Demir eksikliği anemisi Ankara, demir rezervlerindeki azalma sonucu meydana gelen, yaygın bir anemi türüdür. Demir eksikliği anemisi, sağlıklı bir beslenme düzeni, demir takviyeleri ve demir eksikliğine yol açan etmenin giderilmesi ile birlikte tedavi edilebilir. Yazımızın devamında ‘’Demir eksikliği anemisi nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Demir eksikliği anemisinin tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Demir eksikliği anemisi neden olur?’’ ve ‘’Demir eksikliği anemisi olanlar nasıl beslenmeli?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara demir eksikliği anemisi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Demir Eksikliği Anemisi Nedir?

    Demir eksikliği anemisi, vücudun yeterli miktarda demir minerali alamadığı veya aldığı demir mineralini ideal bir şekilde kullanamadığı durumlarda ortaya çıkan bir anemi türüdür. Demir eksikliği olan bireylerde yeterli miktarda hemoglobin üretilemeyebilir. Bu da dokuların ideal bir şekilde oksijenlenmesine engel olur, dokular yeterli miktarda enerji üretemez ve bu da çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir.

    Demir Eksikliği Nedir?

    Demir eksikliği, vücudun, önemli fonksiyonlarını sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğu demirden yoksun olmasıdır. Demir, insan bedeni için en önemli minerallerden biridir. Demir eksikliği durumunda eritrositlere yeterli miktarda oksijen bağlanamayabilir. Bu da dokuların, yaşamlar faaliyetlerini ve görevlerini sürdürebilmek için ihtiyaç duydukları oksijene daha az ulaşmaları anlamına gelir.

    Demir Eksikliği Anemisi Neden Olur?

    Demir eksikliği nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Sağlıksız beslenme.
    • Sindirim sistemi problemleri (tüketilen demir ağırlıklı besinlerin doğru sindirilememesi veya demir emiliminin yeterli miktarda gerçekleşmemesi).
    • Sindirim sistemini ve besin emilimini etkileyen ilaçların düzenli kullanımı.
    • Kan kaybı (adet döneminde olmak; adet kanamalarının normalden daha sık, daha uzun veya daha şiddetli olması).
    • Gebelik ve emzirme.
    • Genetik etmenler.

    Demir eksikliği anemisinin nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

    Demir Eksikliği Anemisi Belirtileri Nelerdir?

    Demir eksikliği anemisi belirtileri arasında şunlar yer alır:

    • Soluk cilt rengi.
    • Saç dökülmesi.
    • Tırnakların normalden kırılgan olması.
    • Ağız kenarlarında çatlaklar meydana gelmesi.
    • Kalp çarpıntısı.
    • Sinirlilik hali.
    • Yeme bozuklukları (Pika, yani besin değeri olmayan maddeleri yemeye yönelik istek.).

    Demir eksikliği anemisinin belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Belirtiler aneminin ne kadar şiddetli olduğuna göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Demir Eksikliği Anemisi Tehlikeli Mi?

    Demir eksikliği anemisi, her ne kadar ani gelişen tehlikeli sorunlara neden olmasa da tedavi edilmediği takdirde gelecekte ciddi sağlık sorunları gelişmesine yol açabilir. Bu yüzden demir eksikliği anemisinin tedavisi ihmal edilmemelidir.

    Demir Eksikliği Anemisi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Demir eksikliği anemisi, tedavi edilmediği takdirde son derece ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sağlık sorunları arasında kalp yetmezliği, organ fonksiyonlarında azalma yer alır. Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, bilişsel fonksiyonlarda azalma ve öğrenme zorluğu gibi sorunlar gelişebilir. Gebelerde ise bebeğin gelişimiyle alakalı sorunlara, beklenmedik düşüklere ve annenin sağlığını riske atan gelişmelere neden olabilir.

    Demir Eksikliği Anemisi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Demir eksikliği tedavisi, hastanın demir depolarının durumuna göre farklı sürelerce devam edebilir. Tedavinin genellikle 3 ila 6 ay kadar sürmesi beklenir. Bu süreçte hastaya düzenli aralıklarla kan testleri yapılır ve hastanın demir rezervlerinin durumu incelenir. Demir rezervleri ideal seviyelere ulaştığında tedavi sonlandırılabilir.

    Demir Eksikliği Anemisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Demir eksikliği anemisinin tedavi sürecinde hastaya ağız yolu ile alınan demir takviyesi reçete edilir. Bununla birlikte çok daha ciddi vakalarında IV (damar yolu) kullanılarak da demir takviyesi verilebilir.

    Tedavinin bir diğer önemli aşaması ise demir eksikliği anemisine yol açan etmenin belirlenmesidir. Mesela aşırı adet kanamaları, sindirim sistemi kanamaları veya sindirim problemleri olan bireylere; bu sorunları gidermeyi amaçlayan tedaviler de uygulanabilir. Böylece çok daha kalıcı bir tedavi sağlanmış olur.

    Demir Eksikliği Anemisi Olanlar Nasıl Beslenmeli?

    Demir eksikliği anemisi olanlar, demir açısından zengin gıdalar tüketmeye özen göstermelidir. Kırmızı et, tavuk, balık gibi gıdalar en iyi hayvansal demir kaynaklarıdır. Ayrıca, ıspanak, brokoli, mercimek, fasulye gibi bitkisel kaynaklardan da demir alınabilir; ancak bu kaynaklardan alınan demirin emilimi daha düşük olabilir. C vitamini içeren meyve ve sebzeler (portakal, limon, kivi gibi) demir emilimini artırır, bu yüzden demir açısından zengin gıdalarla birlikte tüketilmeleri faydalı olacaktır.

    Kahve, çay ve kola gibi içecekler demir emilim oranlarını olumsuz etkileyebilir, bu nedenle bu içeceklerin demir takviyeleri veya demir açısından zengin öğünlerle birlikte tüketilmemesi önerilir.

    Ankara Demir Eksikliği Anemisi Tedavisi Fiyatları

    Ankara demir eksikliği anemisi tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına göre değişiklik gösterebilir.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button