Dalak Ameliyatı Ankara (Splenektomi)
Dalak ameliyatı Ankara; dalağın, laparoskopik yöntemlerle veya açık cerrahi yöntemleri ile alınması için gerçekleştirilen operasyondur. Yazımızın devamında ‘’Dalak ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’, ‘’Dalak ameliyatı ne kadar sürer?’’, ‘’Dalak ameliyatı nasıl yapılır?’’ ve ‘’Dalak ameliyatı riskli mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara dalak ameliyatı hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Dalak Ameliyatı Nedir?
Dalak ameliyatı, tıp dilinde splenektomi olarak bilinir ve dalağın cerrahi olarak çıkarılması amacıyla gerçekleştirilir. Dalak bağışıklık sistemi ve kan hücrelerinin yönetiminde önemli bir role sahiptir. Bununla birlikte bazı kan hastalıkları, enfeksiyonlar, dalağa alınan fiziksel darbeler ve İTP hastalığı gibi otoimmün hastalıklar dalağın alınmasını gerekli kılabilir. Dalak ameliyatı günümüzde açık cerrahi yöntemlerle veya laparoskopik (kapalı cerrahi) yöntemlerle gerçekleştirilebilir.
Dalak Ameliyatı Neden Yapılır?
Dalak ameliyatı şu gibi durumlarda yapılabilir:
- Kazalar veya benzer fiziksel travma kaynakları sonucu dalağın ciddi ölçüde zarar görmüş olması. Bu durum kontrolsüz bir iç kanamaya neden olabileceğinden dalağın cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.
- Dalak büyümesi durumunda, büyüyen dalağın yol açtığı şikayetleri ve sağlık risklerini ortadan kaldırmak için dalak alma ameliyatı gerçekleştirilebilir.
- İTP gibi otoimmün hastalıklar, trombosit hücrelerinin dalakta parçalanmasına neden olabilir. Bu da ciddi kanama sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlara bağlı gelişebilecek tehlikelerin önlenebilmesi için dalağın alınması gerekebilir.
- Çeşitli enfeksiyon hastalıkları ve kanser hastalıkları, dalağın alınmasını gerekli kılabilir.
Dalak alma ameliyatı bu gibi nedenlerden yapılabilir.
Dalak Ameliyatı Zor Mu?
Dalak ameliyatı hasta için zorlu bir operasyon olmasa da teknik olarak karmaşık bir cerrahi prosedürdür. Ancak deneyimli cerrahlar, hastalarına özel bir operasyon süreci planlayabilir ve bu plan doğrultusunda ameliyatı güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirler. Dalak ameliyatı sonrası süreç, eğer operasyon laparoskopik yöntemler yerine açık cerrahi işlemlerle yapıldıysa hasta için daha zorlu olabilir. Çünkü laparoskopik ameliyat, daha minimal invaziv bir operasyondur ve iyileşme süreci daha hızlıdır.
Dalak Ameliyatı Riskli Mi?
Dalak ameliyatı, diğer tüm cerrahi müdahaleler gibi bazı riskler taşımaktadır. Bu riskler arasında enfeksiyon gelişimi, ameliyat sonrası ağrı, kanama ve kan pıhtısı oluşumu yer almaktadır. Bu risklerin önemli bir kısmı ideal bir ameliyathane ortamı, uzman bir cerrah ve ameliyat sonrası doğru bakın ve tedavi ile neredeyse tamamen önlenebilir. Bununla birlikte dalak ameliyatı olanlar, yaşamlarının geri kalanında daha hassas bir bağışıklık sistemine sahip olabilir, enfeksiyonlar için daha büyük bir risk taşıyabilirler.
Dalak Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Dalak ameliyatının süresi, operasyonun hangi tekniklerle yapıldığına göre değişiklik gösterebilir. Laparoskopik dalak ameliyatı genellikle 1 ila 2 saat kadar sürmektedir. Açık dalak ameliyatı ise bazı durumlarda 3 saate kadar uzayabilmektedir. Doktorunuz size özel bir ameliyat planlaması yapacak ve dizi dalak alma ameliyatının süresi hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.
Dalak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Dalak alma ameliyatı günümüzde en sık şu iki teknikle yapılır:
- Açık Dalak Ameliyatı: Açık dalak ameliyatında, genel anestezi altında olan hastanın karın bölgesine görece geniş bir cerrahi kesi uygulanır. Böylece bu kesi sayesinde dalak ile görsel temas sağlanır ve dalak, bölgedeki dokulara zarar vermemeye dikkat edilerek alınır. Ardından ise açılan kesi dikilir ve ameliyat sonlandırılır
- Laparoskopik Dalak Ameliyatı (Kapalı Dalak Ameliyatı): Laparoskopik dalak ameliyatı ise açık dalak ameliyatında kullanılandan çok daha küçük kesiler ile yapılır. Anestezi altında olan hastanın karın bölgesine 3 adet, boyutları çoğu zaman 1 santimetreden bile küçük olan cerrahi kesiler açılır. Ardından ise bu kesiler yolu ile dalak bölgesine laparoskopi kamerası ve cerrahi araçlar iletilir. Cerrah, bu kameradan gelen anlık görüntüler yardımı ile dalağı alır. Operasyonun başında açılan küçük cerrahi kesiler dikilir ve ameliyat son bulur.
Dalak ameliyatı teknikleri bu şekilde sıralanabilir.
Dalak Ameliyatı Sonrası Kaç Günde İyileşir?
Laparoskopik dalak ameliyatında hastaların yaklaşık 2 ila 4 hafta içerisinde iyileşmesi beklenirken açık dalak ameliyatında bu süre 4 ila 6 haftaya kadar uzayabilir. Her iki operasyondan sonra da hastalar, ilk haftadan sonra doktorlarının da önerisi bu yönde ise kademeli olarak günlük yaşamlarına dönebilirler. Ancak iyileşme süreçleri tamamlanana kadar doktorlarının paylaştığı önemli konulara dikkat etmeleri gerekir.
Dalak Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Dalak alma ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- İyileşme süreci tamamlanana kadar ağır, yorucu ve zorlayıcı işler yapılmamalı.
- Operasyon bölgesine zarar verebilecek fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı.
- Operasyon bölgesinin bakımına ve hijyenine önem verilmeli.
- Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar, düzenli olarak kullanılmalı ve önerilenden daha erken bırakılmamalı.
- Sağlıklı ve düzenli bir beslenme rutini edinilmeli.
- Kişisel hijyene dikkat edilmeli.
- En az bir ay boyunca havuza veya denize girilmemeli. Doktorun da önerisi bu yönde ise birkaç hafta boyunca küvete girilmemeli, ayakta duş alınmalı.
Dalak ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.
Ankara Dalak Ameliyatı Fiyatları
Ankara dalak ameliyatı fiyatları, operasyonun detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.