Akut Miyeloid Lösemi Ankara
Akut miyeloid lösemi Ankara, kemik iliğinden başlayıp lenfatik sistem yolu ile vücudun tüm organlarına yayılabilen, hızlı ilerleyen bir lösemi türüdür. Yazımızın devamında ‘’Akut miyeloid lösemi nasıl teşhis edilir?’’, ‘’Akut miyeloid lösemi tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Akut miyeloid löseminin evreleri nelerdir?’’ ve ‘’Akut miyeloid lösemi belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara akut miyeloid lösemi tedavisi hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Akut Miyeloid Lösemi Nedir?
Akut miyeloid lösemi (AML), kemik iliğinde başlayan ve hızlı bir şekilde ilerleyen bir kanser türüdür. Bu hastalık, miyeloid kök hücrelerin henüz olgunlaşmadan anormal hücrelere dönüşmesiyle karakterizedir. Bu henüz olgunlaşmamış olan anormal hücreler, sağlıklı beyaz kan hücrelerinin, kırmızı kan hücrelerinin ve trombositlerin yerini alır. Ancak bahsi geçen hücrelerin üstlendiği görevleri yerine getiremez. Bu da vücudun normal kan fonksiyonlarını bozar.
AML, özellikle yetişkinlerde görülür ve akut löseminin en sık görülen türlerinden biridir. Kronik löseminin aksine hızlı ilerleyen bir hastalık olması nedeniyle acil tedavi gerektirir. Tedavi edilmediği takdirde kısa bir sürede bireyin yaşamını tehdit edecek kadar ciddileşebilir.
Akut Miyeloid Lösemi Neden Olur?
Akut miyeloid löseminin tam olarak hangi nedenden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Bununla birlikte radyasyona maruz kalmanın, tarım ilaçları ve benzen gibi kimyasallara maruz kalmanın ve çeşitli kemoterapi ilaçlarının akut miyeloid lösemi riskini arttırabildiği bilinmektedir. Aynı şekilde Down sendromu veya myelodisplatik sendrom gibi hematoloji hastalıklarının akut miyeloid löseminin riskini arttırabildiği düşünülmektedir.
Pek çok kanser hastalığında olduğu gibi AML’de de sigara kullanımı ciddi bir risk faktörü oluşturmaktadır. Bu yüzden özellikle de diğer risk gruplarında bulunan hastalara, en yakın zamanda sigarayı bırakmaları önerilmektedir.
Akut Miyeloid Lösemi Belirtileri Nelerdir?
Akut miyeloid lösemi belirtileri, lösemi belirtileriyle aynıdır. Ancak bu belirtiler, kronik lösemide olanın aksine hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir ve hasta daha kısa sürede bu belirtileri belirgin bir şekilde deneyimleyebilir. Akut miyeloid lösemi belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Soluk cilt.
- Yorgunluk.
- Cildin kolayca morarması.
- İyileşmeyen enfeksiyonlar.
- Yüksek ateş.
- Sık sık tekrarlayan diş veya burun kanamaları.
- İştah kaybı ve kilo verme.
- Gece terlemesi.
Akut miyeloid lösemi belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Akut Miyeloid Lösemi Evreleri Nelerdir?
Akut miyeloid löseminin standart hale gelmiş bir evreleme sistemi bulunmamaktadır. Bunun yerine evreleme sürecinde hastalığın ilerleme durumu incelenir. Hastalık yalnızca kemik iliği ile mi sınırlı yoksa farklı bölgelere de yayılmış mı diye incelemelerde bulunulur. Akut miyeloid, standart evreleme uygulaması yerine şu üç grup altında incelenir:
- Tedavi edilmemiş olan AML: Bu grupta yer alan hastalarda, lösemi henüz yeni teşhis edilmiştir. Lösemi belirtileri mevcuttur.
- Remisyonda AML: Bu grupta yer alan hastalarda, lösemili hücreler kandan ve kemik iliğinden temizlenmiştir. Hastalar herhangi bir olumsuz belirti deneyimlemezler, kemik ilikleri normal fonksiyonlarını yerine getirebilir.
- Nüks AML: Bu grupta yer alan hastalar, geçmişte tedavi olmuş, iyileşmiştir. Ancak bir süre sonra AML yeniden ortaya çıkmıştır.
Akut miyeloid lösemi evreleri bu şekilde sıralanabilir.
Akut Miyeloid Lösemi Nasıl Teşhis Edilir?
Akut miyeloid löseminin teşhis sürecinde ilk olarak şüpheli durumları tespit etmek için tam kan sayımı yani CBC testi yapılır. Eğer bu test sırasında beyaz kan hücrelerinin sayısının anormal derecede fazla, kırmızı kan hücrelerinin ve trombositlerin normalden az olduğu tespit edilirse lösemiden şüphelenilebilir. Daha sonra ise bu şüpheleri doğrulamak amacı ile kemik iliği biyopsisi yapılır. Böylece lösemi kesin olarak tespit edilir ve türü belirlenir. Son olarak ise hastalığın ne kadar yayılmış olduğunu incelemek için çeşitli görüntüleme uygulamalarına başvurulabilir.
Akut Miyeloid Lösemi Tedavisi Var Mı?
Akut miyeloid lösemi, tedavi edilmesi mümkün bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi genellikle iki ana aşamadan meydana gelir. Bunlar indüksiyon tedavisi ve konsolidasyon tedavisidir. İlk tedavi türü, kanserli hücreleri yok etmek için, ikincisi ise geriye kalan hücreleri imha etmek, hastalığın tekrarlamasını önlemek için yapılır.
Akut Miyeloid Lösemi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Akut miyeloid lösemi tedavisinin indüksiyon fazı genellikle 4 ila 6 hafta kadar sürer. Bu süreçte hastanın hastane yatışı yapılır. Bahsi geçen süreç bazı hastalarda daha uzun olabilir.
Akut Miyeloid Lösemi Nasıl Yapılır?
Akut miyeloid lösemi tedavisinin iki ana fazı bulunur. Bunlardan ilki indüksiyon fazıdır. İndüksiyon fazında, yüksek doz kemoterapi ilaçları ile 4 -6 hafta boyunca kan ve kemik iliğinde bulunan kanserli hücreler yok edilir. Böylece remisyon yani iyileşme elde edilmiş olur. Akabinde ise konsolidasyon fazına geçilir. Bu fazda, kemik iliğinde veya kanda kalmış olabilecek kanserli hücreleri yok etmek için yeniden kemoterapi işlemi gerçekleştirilir. Kemoterapi sonlandıktan sonra ise hastaya kemik iliği-ana kök hücre nakli yapılır.
Ankara Akut Miyeloid Lösemi Tedavisi Fiyatları
Ankara akut miyeloid lösemi tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.