Aferez Tedavisi Ankara
Aferez tedavisi Ankara, çeşitli kan bileşenlerini veya kanserli hücreleri kandan ayrıştırmak için yapılan tedavidir. Aferez uygulaması, bir tedavi işlemi olarak gerçekleşebileceği gibi kan bağışı işlemi olarak da yapılabilir. Aferez uygulaması ağrısız bir şekilde yapılır, çoğu zaman 1,5 saat içerisinde tamamlanır ve hasta veya donör için herhangi bir tehlike barındırmaz. Yazımızın devamında ‘’Aferez tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Aferez tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Aferez tedavisi riskli mi?’’ ve ‘’Aferez tedavisi ağrılı mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara aferez tedavisi hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Aferez Tedavisi Nedir?
Aferez, kanın belirli bileşenlerinin ayrılarak toplandığı bir tıbbi prosedürdür. Bu işlem sırasında kan, bir cihaz yardımıyla vücuttan alınır, istenen bileşenler (örneğin plazma, trombosit veya beyaz kan hücreleri) ayrıştırılır ve geri kalan kan vücuda geri verilir. Aferez tedavisi pek çok hastalığın tedavi sürecinde gerçekleştirilebilmektedir.
Aferez tedavisinde ilgili kan bileşenleri hastanın kendisinden veya bir donörden elde edilebilir.
Günümüzde en çok gerçekleştirilen Aferez türleri şunlardır:
- Lökoferez: Beyaz kan hücrelerinin kandan ayrıştırılması için yapılır.
- Trombosit Aferezi: Trombositlerin kandan ayrıştırılması ve toplanması için yapılır.
- Plazmaferez: Kan plazmasının ayrıştırılması için yapılır.
- Eritrosit Aferezi: Kırmızı kan hücrelerinin kandan ayrıştırılması için yapılır.
Aferez tedavisi aynı zamanda, kanda fazla miktarda bulunan bileşenleri kandan ayırmak amacıyla da gerçekleştirilebilir. Bu tür Aferez tedavilerine, terapötik aferez denmektedir.
Aferez Tedavisi Neden Yapılır?
Aferez farklı amaçlar doğrultusunda yapılabilir, bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Otoimmün hastalıklar durumunda, ilgili antikorları kandan temizlemek.
- Lösemi gibi kanser hastalıklarında kanı, kanserli hücrelerden arındırmak.
- Kan plazmasının çeşitli hastalıklardan temizlenmesini sağlamak.
- Kök hücre toplamak.
- Bağış yolu ile trombosit sayısını arttırmak.
Bu amaçlar, çeşitli hastalıkların tedavi sürecini desteklemeye, hastanın yaşam kalitesini iyileştirmeye ve semptomları kontrol altına almaya hizmet ederler.
Aferez Bağışı Zararlı Mı?
Aferez bağışının donör için herhangi bir zararı yoktur. Uygulama sırasında donörün kanından, hedeflenen bileşen ayrıştırılır ve kanın geri kalan kısmı bireye geri transfüze edilir. Donör uygulama sırasında hafif bir baş dönmesi hissedebilir. Bunun haricinde herhangi bir şikayet deneyimlemesi beklenmez.
Aferez Bağışının Faydaları Nelerdir?
Aferez bağışının, donör için spesifik veya kesin bir faydası bulunmamaktadır. Bununla birlikte aferez bağışı, (mesela trombosit aferezi) kanser tedavisi gören hastalar için hayati bir öneme sahiptir. Aferez bağışında bulunan bireylerin kan değerleri, işlemle yalnızca tek bir bileşen alındığı için hızlı bir şekilde toparlar. Bu yüzden donör sık sık aferez bağışında bulunabilir. Bu bağış sayesinde de pek çok kanser hastasının tedavi sürecini destekleyebilir. Aferez bağışında bulunacak kişiler; diğer şartları sağlamışlarsa haftada iki defadan daha fazla ve 48 saatte birden daha sık olmamak kaydıyla istedikleri zaman bağış yapabilirler.
Aferez Tedavisi Riskli Mi?
Aferez tedavisinin tehlikeli bir soruna veya komplikasyona neden olması beklenmez. Bu uygulama hem donör hem de hasta için oldukça güvenlidir.
Aferez Tedavisi Ağrılı Mı?
Aferez tedavisi ağrılı bir uygulama değildir. Kan bağışını andıran bu uygulama sırasında yalnızca bireye damar yolu açılırken ağrı hissi deneyimlenebilir. Bu da son derece hafif ve anlık bir ağrıdır.
Aferez Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Aferez tedavisi 45 ila 90 dakika kadar sürer. Bununla birlikte bahsi geçen süre, uygulamanın hangi cihazla yapıldığına göre değişiklik gösterebilmektedir. Doktorunuz konu hakkında daha detaylı bilgilendirme yapacaktır.
Aferez Tedavisi Nasıl Yapılır?
Aferez tedavisi sırasında hastaya ilk olarak damar yolu açılır. Ardından ise aferez cihazı yardımı ile hastadan kan alınır. Bu cihaz, kanda bulunan hedef bileşeni kanın geri kalanından ayrıştırır. Daha sonra ise kanın geri kalanı bireye geri verilir. Böylece kandaki kanserli hücreler, zararlı mikroorganizmalar veya kanda fazla bulunan bileşenler başarılı bir şekilde kandan ayrıştırılmış olur.
Aferez Bağışı Nasıl Yapılır?
Aferez bağışı da aferez tedavisi ile aynı şekilde yapılır. Bireye damar yolu açılır, aferez cihazı yardımı ile hedef bileşen kandan ayrıştırılır. Hedef bileşen sonrasında farklı bir hastaya verilmek üzere toplanırken kanın geri kalanı donöre geri aktarılır.
Ankara Aferez Tedavisi Fiyatları
Ankara aferez tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.